Történet

1956 júliusában már működött a városi strandfürdő, ahol az úszók otthonra találtak. Ekkor úszóink a ZTE keretein belül versenyeztek.

1969 szeptemberében nyitott meg a Fedettuszoda. Ettől kezdve biztosítottak voltak a feltételek a jobb eredmények eléréséhez. Ebben az évtizedben látványos fejlődésnek indult a zalaegerszegi úszósport; országos szinten is kiemelkedő eredményeket ért el a szakosztály.

1987-ben  az addig elért sikerek ellenére először került veszélybe az úszósport léte a városban. A ZTE elnökségének határozata az úszókat is az átadásra ítélt szakosztályok közé sorolta. Ebből a helyzetből mentett meg a szakosztályt az Észak-Zalai Vízmű vállalata azzal, hogy befogadta, így az úszók az ÉVSE színeiben versenyezhettek tovább.

ÉVSE korszaknak még sok eredményes versenyzője volt az 1991-es idény végéig, amikor a Vízmű megszüntette az úszószakosztályt, és elmaradt a zalaegerszegi Fedettuszoda korszerűsítése is. A következő két év az úszás szempontjából sötét folt, a Fedettuszodát rekonstrukció céljából nagyjából 2 évre bezárták.

1993-ban a ma is aktív edzők elszántságának köszönhetően létrejött a Zalaegerszegi Úszó Klub. A kétéves kihagyást követően alapjaiból felépülő úszószakosztály első eredményei lassan kibontakozhattak: 2007 ?ben Szekeres Dorina ifjúsági kora ellenére részt vehetett a felnőtt rövidpályás Európa Bajnokságon, félévvel később pedig az ifjúsági Európa Bajnokságon, melyen 200 méter hátúszásban a magyar versenyzők között a legeredményesebb lett.

Dorinán kívül ebben az időszakban már több korosztályos válogatott is szerepelt a Zalaegerszegi Úszó Klub színeiben, akiknek eredményei visszaigazolták a Zalaegerszegen zajló színvonalas szakmai munkát.

Természetesen ezekhez az eredményekhez támogatókra is nagy szükség volt. Zalaegerszeg Városának Sportbizottsága mellett eleinte a Team2000 Kft, majd 2006-tól az EuropTec Kft. névadó szponzorként patronálta a klub munkáját. Ismét támogató lett a Zalavíz Zrt is, s rajtuk kívül a nehezedő gazdasági körülmények ellenére több vállalkozás és a versenyzők szülei napjainkig segítik részben anyagi eszközökkel, részben önkéntes munkával az úszószakosztályt.

2012 fontos év lett a szakosztály életében. Először indulhatott Olimpián zalaegerszegi nevelésű versenyző. Ráadásul a Londonban megrendezett Játékokon mindjárt ketten is: Szekeres Dorina a magyar válogatott tagjaként 200m vegyesúszásban állt rajthoz, míg Illés Fanniért a para-olimpia résztvevőjeként szoríthatott Zalaegerszeg.

A szakosztály többi versenyzője pedig a korosztályos országos bajnokságokon szerepelt eredményesen, így az egyesületi rangsorban 2012-ben az előkelő 10. helyen végzett, mely a legeredményesebb vidéki klub címre is jogosította.

2013-ban továbbra is több fiatal tehetség dolgozik Horváth Csaba vezetőedző és Horváth Tamás utánpótlásedző irányításával. A nyári korosztályos országos bajnokságokon ismét szép eredmények születtek, és Matyasovszky Dalma révén kétszeres serdülő olimpiai bajnokot köszönthetett a klub vezetése.

Évek óta probléma, és az előrelépés gátja volt, hogy a létesítményi feltételek 1968 óta változatlanok maradtak. Így hiába, hogy az eredmények az edzők munkája nyomán szépen alakultak, a további fejlődés az akkori körülmények között komoly nehézségekbe ütközött.

2015-ben azonban komolyan felcsillant a remény, hogy a régóta vágyott új uszoda megvalósítása elindulhat. Tervek és költségvetés készültek, és végre pozitívan nézhettünk a jövőbe. A malmok azonban lassan őröltek, de a munka addig sem állt le, egy újabb generáció volt kibontakozóban, akik átvették az eredmények szállításának stafétabotját Zalaegerszegen: Gergye Ákos és Betlehem Dávid neve bukkant fel egyre gyakrabban az éremtáblázatokban.

2019-et írtunk, amikor belátható távolságba került egy új Sport és Tanuszoda építése városunkban. A terveket jóváhagyták, és a költségvetésről is döntés született, elindulhatott a kivitelezés. Újabb örömteli esemény volt, hogy az egyesület új névadó szponzort kapott a Zalaco ZRT jóvoltából 2020-ban. Szerencsés egybeesés volt, hogy a cég ekkor keresett olyan partnert, ahol az egészséges életmód témakörét a vállalaton kívül is népszerűsítheti, s ez egybeesett az Úszó Klub szponzori felkérésével. A Klub neve ettől kezdve lett Zalaco ? Zalaegerszegi Úszó Klub Egyesület.

Ekkor még nem lehetett tudni, hogy az építkezés átszervezése miatt 2021 júniustól 2022. márciusáig ? 9 hónapon át ? nem lesz majd edzéslehetőség Zalaegerszegen. A több mint 100 fős taglétszám ebben az időszakban 20 főre csökkent ? a maroknyi csapat a Zalaszentgrót Városa által felajánlott uszodában tudott edzeni délutánonként (40km) kiegészítve a reggeli tornatermi erőnléti foglalkozásokkal.

2022 júniusában azonban a Magyar Kormány, Zalaegerszeg Városa és a Magyar Úszószövetség felavatta a Zalaegerszegi Sport- és Tanuszodát. A Covid-járvány is kezelhetővé vált, így ismét elindulhatott az építkezés korszaka a Klub életében. Azt, hogy mekkora igény mutatkozott az úszásra a városban és környékén, az is mutatja, hogy rekord-idő alatt betelt a Tanuszoda által befogadható oktatási létszám, 2022 októberében még mindig várólista volt a tanfolyamokra. Elindult a baba-úszás, az iskolai úszás-oktatás, a délutáni tanfolyamok és a felnőtt-úszásoktatás is népszerű lett. A sportolói létszám is növekedésnek indult, októberre már ismét közel 100 fős lett az a klubtagság. Természetesen ezzel együtt az edzők létszáma is növekedett: Horváth Csaba vezetőedző és Horváth Tamás utánpótlás-edző munkáját folyamatosan támogatja Kosaras Ágnes és Vágvölgyi Viktória, de két korábbi úszó is visszatért immár edzőként: Gángó Regina és Polgár Attila személyében. Az eredmények sem várattak magukra: Nett Vivien, Nagy Napsugár és Nagy-Selmecyz Bulcsú fél év alatt az ország elitjébe került, Európai és Világversenyeken szerepeltek a korosztályos magyar úszóválogatottal.

A JÖVŐ ELKEZDŐDÖTT

2023 első félévében pedig további fejlődés tapasztalható. A tanfolyami oktatásokra támaszkodva, felmenő rendszerben tovább építkezik az úszóklub. A nyári országos bajokságokon a különböző korosztályokban versenyzőink 16 arany, 4 ezüst és 2 bronzérmet, valamint sok 4-8. helyezést szereztek. Ebben az évben Nagy Napsugár részt vehetett az EYOF-on (ifjúsági Olimpia Versenyén), valamint Nett Viviennel együtt a Nyíltvízi Európabajnokságon volt az összetettben győztes Magyar Válogatott tagja. De 2023. októbere egy másik ünnepre is okot ad, hiszen 30 éves lett a Horváth Fívérek és Kosaras Ágnes által 1993-ban újjáélesztett Zalaegerszegi Úszó Klub!